Haku

Nokian tukiasematuotantoa tehostavat Pneumaconin toimittamat ruuvausautomaation ratkaisut

Nokian Oulussa sijaitseva Ruskon tehdas, jossa valmistetaan tukiasemia, on säilyttänyt asemansa halpamaiden edullisemmista tuotantokustannuksista huolimatta. Tärkeä tekijä siinä on ollut automaation ja robotiikan hyödyntäminen, johon Nokialla on haluttu panostaa. Ruuvausautomaation osalta Nokian yhteistyökumppanina toimii Pneumacon.

Pneumaconilta laadukkaat laitteet automaatiolinjaa varten

”Pneumacon on jo vuosien ajan toimittanut meille ruuvinvääntimiä, ja parin vuoden verran olemme tehneet yhteistyötä ruuvausautomaation osalta. Manuaalipaikoilla meillä on käytössä älyruuvareita, ja nyt olemme ottaneet käyttöön myös automaattiruuvauksen ensimmäisellä täysautomaattisella koontalinjallamme. Linjalla valmistuu 4G- ja 5G-tukiasematuotteita”, kertoo automaatiolinjan ylläpidosta ja kehitystyöstä vastaava Ville Rauman.

Pneumacon on toimittanut tarvittavat laitteet automaatiolinjaa varten. Aiemman sujuvan yhteistyön lisäksi ratkaiseva asia toimittajan valinnassa oli Depragin tuotteiden edustus: niistä Nokialla oli hyvät kokemukset manuaalikäytössä ja ne sopivat erinomaisesti suunniteltuun käyttötarkoitukseen.

”Depragin tuotteiden ominaisuudet ja toisaalta keveys robotilla liikuteltaessa oli sellainen kokonaisuus, joka soveltui meidän tarkoitukseemme. Pneumaconin toimittamilla laitteilla linjalla hoituvat niin ruuvaus, ohjaus kuin ruuvinsyöttökin. Lisäksi linjaan on integroituna Pneumaconin toimittamat Depragin tarrasyötin sekä Schmidtin puristin”, Rauman kertoo.

Automaatio tuo tehoa ja tarkkuutta tuotantoon

Automaatiolinjalla tukiasematuotteet pystytään valmistamaan nopeammin, ja samalla työntekijämäärällä tuotannon volyymia saadaan lisättyä entisestä.

”Osa vastaavista tuotteista tehdään edelleen käsin manuaalikoonnassa, ja niistä on molemmista työarvoajat, joista voidaan suoraan nähdä automaation tuomat säästöt. Karkeasti voidaan sanoa, että automaatio tekee tuotteen kasaamisesta noin viisi kertaa nopeampaa kuin manuaalisesti. Säästö on suuri, koska kasaaminen sisältää monia työvaiheita. Automaation avulla tuote valmistuu kerralla pakettiin asti kulkiessaan linjan alusta loppuun. Työ on suoraviivaista ja vaiheaika on saatu matalaksi”, kuvailee Rauman.

Tuotannon tehostaminen ei kuitenkaan ole ainoa Nokian ruuvausautomaatiosta saama hyöty, vaan yhtä selkeästi nousee esille laatunäkökulma.

”Automaation myötä työn tarkkuus paranee. Pystymme hyödyntämään myös statistiikkaa, sillä laitteiston ansiosta kunkin tuotteen sarjanumeron alle tallentuvat tiedot työvaiheista: esimerkiksi se, miten ruuvausprosessi on onnistunut kullakin ruuvilla. Tällä voimme perustella loppuasiakkaalle laatuamme ja mahdollisissa reklamaatiotapauksissa voimme tarkistaa tuotteen valmistusprosessin alusta asti”, Rauman sanoo.

Pneumacon on suora linkki Depragin ja Nokian välillä

Yhteistyötä Pneumaconin kanssa Rauman kuvailee joustavaksi ja reagointia toiveisiin nopeaksi.

”Olemme tekemisissä monien laitetoimittajien kanssa, ja niihin peilaten Pneumaconin kanssa on helppo toimia. On hyvä, että meillä on yhteistyökumppanina kotimainen toimija, joka on välikätenä saksalaiseen Depragiin päin. Pneumaconilla on hyvät yhteydet suoraan Depragin tehtaalle, ja sitä kautta kaikki laite- ja varaosatarpeemme on saatu sujuvasti hoidettua. Pneumaconin toiminta on joustavaa, heillä reagoidaan hyvin nopeasti työpyyntöihin ja kysymyksiin ja he saavat asioita eteenpäin lyhyellä vasteajalla”, Rauman kuvailee.

”Yhtään ongelmatilannetta meille ei Pneumaconin kanssa ole tullut. Toki välillä on laitteiden huoltotarpeita, mutta ne kuuluvat asiaan. Niiden osalta Pneumacon on hoitanut tilanteet hyvin ja olemme saaneet tarvittaessa tehtaalta laitteita lainaan. Kaikki on onnistunut sujuvasti ja minulle on muodostunut erittäin hyvä kuva yrityksestä.”

Rauman arvostaa myös sitä, että Pneumaconilta pidetään säännöllisesti yhteyttä, vaikka mitään ongelmia ei olisikaan.

”Pneumaconilla on Oulussa paikallinen yhteyshenkilö, ja hän käy tiloissamme noin kuukauden välein, vaikka ei olisi mitään asiaakaan –  kartoittamassa tilannetta ja esittelemässä uutuuksia, joista meille voisi olla hyötyä. Toiminta on proaktiivista.”

Haluatko tietää lisää ruuvausratkaisuista?

Soita meille tai laita viestiä! Yhteystietomme löydät täältä »