Ruuvausautomaatio on vaikuttanut Nokian tuotekehitystyöhön
Tämä artikkeli on osa kolmiosaista kuvausta Nokian kokemuksista Pneumaconin toimittamista ruuvausautomaatioratkaisuista. Lue ruuvausteknologian käyttöönotosta täältä ja automaation tärkeimmistä hyödyistä täältä.
Kerroimme tämän sarjan aiemmassa artikkelissa, miten Pneumacon toimitti Nokian Ruskon tehtaan automaattikoontalinjalle ruuvausautomaatioratkaisut. Tässä osassa Ruskon automaattilinjan ylläpidosta ja kehitystyöstä vastaava asiantuntija Ville Rauman kertoo siitä, miten
automaatio on vaikuttanut Nokian prosesseihin. Uskomme, että tästä on hyötyä muillekin automaation hyödyntämistä suunnitteleville yrityksille.
Tuotteen suunnittelu ja tuotettavuuden suunnittelu käsi kädessä
”Suunnittelijathan suunnittelevat tuotteita asiakkaidemme käyttöön. Tämän jälkeen keskeinen osa tuotekehitystä on sen määrittäminen, miten tuote kannattaa tuotannollistaa”, Rauman avaa prosessia.
”Nokia käyttää Ruskon automaattilinjaa sen varmistamiseen, että kaikki voidaan kasata meillä tai alihankkijoillamme standardoidusti. Osien mekaaninen käsittely, automaattinen tuonti linjalle, ruuvaussuunnat ynnä muut tuotantoon vaikuttavat detaljit pitää olla varmistettu. Vasta tässä kohtaa POC (proof of concept) on riittävän hyvä.”
”Automaattilinja oli meille uusi toimintamalli. Olimme tehneet ennen töitä käsikoontalinjoilla, joille tavaraa voitiin tuoda laatikoissa, tarjottimilla tai millä nyt mitäkin. Materiaalin syöttö oli ensimmäinen asia, mikä piti saada yhdenmukaiseksi.”
Automaattikoontaan siirtyminen vaikutti prosessiin monella tapaa
”Kuten aiemmin totesin, Ruskon automaattilinja oli meille uusi toimintamalli. Olimme tehneet ennen töitä käsikoontalinjoilla, joille tavaraa voitiin tuoda laatikoissa, tarjottimilla tai millä nyt mitäkin. Se [materiaalin syöttö] oli ensimmäinen asia, mikä piti saada yhdenmukaiseksi.”
”Sillä, miten tavarat toimitettiin linjalle oli vaikutusta paitsi omaan prosessiimme tavaran vastaanotossa, mutta myös iso vaikutus tavarantoimittajiemme toimintaan. Kyllähän se alkuvaiheessa vaati harmonisointia, millaisella mallilla tavarat linjalle tuodaan. Automaation hyödyt häviävät tosi nopeasti, mikäli materiaalia joudutaan käsittelemään käsityönä ennen automaatiota.”
Testaus, joka toimii sekä käsi- että automaattikoonnassa
Toinen selkeä muutoskohta oli testauksen toteutus niin, että se palvelee sekä uutta automaattikoontaa että vanhaa toimintamallia, jossa tuotteet kasataan käsikoontalinjalla:
”Meillä linjaan sisältyy myös testisoluja, joilla tuotteita ja piirilevyjä testataan. Testifixien muuttaminen automaattikäyttöön oli kokonaan oma projektinsa. Soluthan piti saada sellaiseksi, että testaus toimii yhtä varmasti uudella ja vanhalla mallilla.”
Koulutusta ja ongelmanratkaisua
”Tietty alkuvaiheessa pidettiin laajat perehdytykset kolmelle vuorolle”, Rauman kertoo varsinaisesta siirtymisestä tuotantokäyttöön. ”Operaattorit alkoivat tehdä töitä ja tottakai vastaan tuli erilaisia muutostarpeita ja ongelmiakin. Eihän niistä tämän kokoisessa projektissa pääse koskaan kokonaan.”
”Niissä tilanteissa, joissa operaattorimme eivät ole saaneet itsenäisesti ongelmia ratkottua, olemme saaneet teknologiatoimittajilta hyvin apuja. Haasteellisiahan nämä tietty ovat olleet, kun samaan aikaan on pitänyt pitää tuotanto käynnissä ja ratkoa ongelmia, mutta kaikki on saatu ratkottua.”
”Erikseen pitää mainita Schmidtin puristimen ongelmanratkaisu, jossa Schmidt ja Pneumacon tekivät kyllä hyvää työtä. Sillä välin, kun alkuperäinen puristin meni tehtaalle huoltoon, meillä oli käytössä lainakone tehtaalta. Kaikki meni sen verran sujuvasti, ettei kehdannut edes hermostua koko tilanteesta”, Rauman nauraa.
Vasta kokonaan automatisoitu prosessi ja automaatiolle suunniteltu tuote tuottavat täyden hyödyn
Nokian kokemuksia voisi vetää yhteen seuraavasti. Jos suunnittelet automaation täysipainoista hyödyntämistä, käy koko prosessi ja sen mahdolliset pullonkaulat heti ennakkomäärittelyssä läpi. Yhdenkin osan optimoinnilla voidaan saada kustannussäästöjä, mutta koko toimintamallin kääntäminen automaatiota hyödyntäväksi tuottaa täyden hyödyn.
Tämä artikkeli on osa kolmiosaista kuvausta Nokian kokemuksista. Voit lukea muut osat tästä:
› Nokia testaa tuotannollisuutta automaattilinjastolla
› Automaation tärkeimmät hyödyt Nokian Ruskon tehtaalla