Haku
Select Page

Usein kysyttyä turvakeloista

CEJNin letkukelat ovat erinomainen valinta eri teollisuudenalojen vaativiin tarpeisiin. Vuosikymmenien kehitystyön tuloksena CEJN on pystynyt yhdistämään korkean laadun, kustannustehokkuuden ja turvallisuuden. Koteloiduissa ja monilla työturvallisuutta parantavilla ominaisuuksilla varustetuissa letkukeloissa eli niin sanotuissa turvakeloissa työkentely-ympäristön turvallisuuteen liittyvät näkökohdat on viety uudelle tasolle.

Rakenteeltaan vahva kotelo, hallittu takaisinkelaus sekä pehmeä pysäytyspallo parantavat työturvallisuutta ja käyttäjä saa irti maksimitehon työkalustaan. Turvakelat on helppo asentaa joko kattoon tai seinään, ja myös letkun vaihtaminen on helppoa.

Lue lisää oikeanlaisen letkukelan valinnasta ›

Turvakelat parantavat työturvallisuutta

Turvakeloja käytetään säännöllisesti monissa eri kohteissa. Väliin herää kysymys, onko tämä mahdollista tai miten tämä onnistuu.

Kasasimme alle keskeisimmät tiedot turvakelojen säätämisestä, huoltamisesta sekä ylipäänsä tavallisimmat vastaukset turvakeloja koskeviin kysymyksiin.

Lisäsimme mukaan myös linkkejä CEJNin videoihin, joissa opastetaan perusmallisia säätö- ja huoltotoimenpiteitä. Mikäli kela ei tokene pienellä säädöllä, vaan kaipaa enemmän huolenpitoa, autamme mielellämme.

Lue vinkit ja vastaukset kysymyksiin alta!

Turvallisuus on paineilmatuotteissa ykkösasia

Kun säädöt ja ja huollot on tehty asianmukaisesti, toimii turvakela luotettavasti monenlaisissa ympäristöissä

Turvakelan säätäminen

Turvakelan olennaisimpia toimintoja ovat sujuva kelaus ulos ja hallittu takaisinkelaus. Alta löydät ratkaisut tavallisimpiin haasteisiin takaisinkelauksen säätämisessä ja korjaamisessa.

Tietoa Ratkaisu
Liian hidas takaisinkelaus Turvakelan jousi liian löysä (väsynyt jousi). Jousen kiristäminen onnistuu helposti. Katso ohjevideo.
Takaisinkelaus ei toimi

Letku on sotkeutunut kelan sisällä (voi aiheutua, jos vain letkun alkua käytetään säännöllisesti).

Jousi on hajonnut.

Kelaa letku kokonaan ulos kelalta ja anna letkun kelautua takaisin.

Ota yhteyttä Pneumaconin asiantuntijaan.

Liian nopea takaisinkelaus Kelan jarrukenkä voi olla kulunut.

Jarrukengän vaihto onnistuu myös itse. Katso ohjevideo.

Jos tarvitset varaosia tai videon toimenpiteet näyttävät haastavilta, ota yhteyttä Pneumaconin asiantuntijaan.

Pysäytyspallon paikan vaihtaminen Halutaan saada enemmän tai vähemmän letkua jäämään ulos kelalta. Pysäytyspallon säätöön tarvitset sivuleikkurit ja nippusiteen. Katso ohjevideo.

Letkun vaihto turvakelalle sekä varaosat

Kelalla oleva letku kuluu ajan myötä käytössä, kun letkua siirretään maata pitkin. Lisäksi normaali käyttö väsyttää letkua ajan saatossa niin, että se ei enää ole turvallinen. Letku on helppo vaihtaa, kunhan varmistetaan, että uusi letku on sopiva kelalle ja käyttötarkoitukseensa. Lisäksi keloihin on saatavana laaja valikoima varaosia, joten hankinta ei jää myöskään kertakäyttötuotteeksi.

Ongelma Tietoa Ratkaisu
Haluan vaihtaa turvakelan letkun Letku on kulunut tai vaurioitunut.

Letkun vaihto on helppoa, sillä letku on kiinni kelassa pikaliittimillä. Katso ohjevideo.

Uudet letkut saat helposti Pneumaconin asiantuntijalta.

Kela on hajalla ja tarvitsen varaosia CEJN tarjoaa laajan valikoiman varaosia kaikkiin turvakeloihinsa.

Voit tilata varaosat kauttamme olemalla yhteydessä Pneumaconin asiantuntijoihin.

Voit myös lähettää kelan meille huollettavaksi.

Turvakelan käyttötarkoitus

Toisinaan tulee vastaan kysymyksiä siitä, millaiseen käyttöön turvakelat sopivat tai eivät sovi. CEJNin turvakelat sopivat mainiosti useimpiin käyttökohteisiin, mutta toki joitain poikkeuksiakin on. Alla tarkemmin niistä.

Millaisille kemikaaleille turvakelat soveltuvat? Turvakeloja on saatavana vedelle, paineilmalle sekä sähkölle. Letkuja voidaan käyttää myös eri kemikaalien kanssa, kunhan huomioidaan PUR:n (eetteri/esteri), POM:n, PP:n, NBR:n ja messingin yhteensopivuus. Pneumaconin asiantuntijat auttavat valitsemaan sopivan letkun käyttötarpeesi mukaan.
Soveltuvatko turvakelat hengitysilmalle? Turvakela voi olla toimiva vaihtoehto myös hengitysilmasovelluksiin paikoissa, joissa kelalla oleva letku mahdollistaa sujuvamman työskentelyn. Kelassa käytetyn rasvan tulee kuitenkin olla hyväksytty hengitysilmakäyttöön. Pneumaconin asiantuntijat auttavat valitsemaan sopivan letkun käyttötarpeesi mukaan.
Kelan käyttötarkoituksen muuttaminen eri letkulla Haluan vaihtaa kelan käyttötarkoitusta, esim. paineilmakelan käyttö veden kanssa tms.

Tätä ei suositella. Kelat on tehty kukin omaan tarkoitukseensa, jonka vuoksi kannattaa hankkia uusi, käyttötarkoitukseen soveltuva kela.

Uudet letkut saat helposti Pneumaconin asiantuntijalta.

Kelan asennuskohdista huomioitavaa

Turvakelat on mahdollista asentaa monenlaisiin käyttökohteisiin ja useisiin eri asentoihin. Alla on vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin kelan asentamisesta.

Tilanne Tietoa Ratkaisu
Kelan asentaminen kattoon Jousivoima, letkun paino ja letkussa oleva materiaali rajoittavat asennuskorkeutta. Emme suosittele kelan asentamista yli 4 m korkeudelle lattiasta.

Kela voidaan asentaa kattoon enimmäiskorkeus huomioiden.

Kela kannattaa asentaa niin, että letku purkautuu kelalta suoraan alaspäin, jolloin kela toimii paremmin.

Kelan asentaminen korkealle seinään. Jousivoima, letkun paino ja letkussa oleva materiaali rajoittavat asennuskorkeutta. Emme suosittele kelan asentamista yli 4 m korkeudelle lattiasta.

Kela voidaan asentaa myös korkealle seinään, kunhan huomioidaan työskentelysuunnat.

Kela kannattaa asentaa mahdollisuuksien mukaan niin, että letku purkautuu kelalta suoraan alaspäin, jolloin kela toimii paremmin.

Kelan asentaminen ulkotiloihin Kelan asentamisessa tulee huomioida kelan IP-luokitus. Pikaopas IP-luokituksista CEJNin sivuilla.

Kela voidaan asentaa ulos, kunhan huomioidaan lämpötila-alue ja kotelointiluokka (IP-luokitus).

Pneumaconin asiantuntijat auttavat valitsemaan sopivan kelan käyttötarpeesi mukaan.

Millaisen vetovoiman kannatin kestää? Turvakelan vakiokannatin kestää n. 100 kg vetovoiman.

Kelassa ei kannata roikkua, mutta letkuun voi tarttua räväkästikin ilman pelkoa kelan irtoamisesta.

Jos tarvitset jostain syystä tiukemman kiinnityksen, asiantuntijamme neuvovat mielellään.

Jäikö jokin muu askarruttamaan?

Käytössämme on sekä oma kokemuksemme että päämiestemme laaja tekninen osaaminen. Sinun tarvitsee vain ottaa yhteyttä.