Haku
Select Page

Ruuvausautomaatio ja teollinen tuotesuunnittelu – kolme kokoonpanovinkkiä

Hyvä tuotesuunnittelu tähtää mahdollisimman toimivaan tuotteeseen, mutta myös sujuvaan ja kustannustehokkaaseen valmistusprosessiin. Ruuvausautomaatio on hyvä tapa vaikuttaa tuotannon tehokkuuteen ja laatuun, etenkin jos se otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Minkälainen on siis optimaalinen tuote ruuvausautomaation kannalta?

› Lataa maksuton opas ruuvausteknologian  hyödyistä ja mahdollisuuksista

 

Kuten olemme aiemminkin kertoneet, ruuvausautomaatio on monessa tapauksessa erinomainen keino tehostaa tuotantoa, nopeuttaa eri työvaiheita sekä parantaa työskentelyergonomiaa ja tuotteiden laatua.

Ruuvausautomaatio on lisäksi syytä ottaa huomioon tuotesuunnittelussa, kun kyse on teollisesti kasattavista massatuotteista. Huomioimalla ruuvausautomaation vaatimukset kokoonpanolinjalla, voi säästää arvokasta aikaa ja napsaista prosessista pois vielä ne viimeiset turhat sekuntit.

Tässä nostamme esiin kolme seikkaa, jotka ovat teollisessa tuotesuunnittelussa olennaisia ruuvausautomaation näkökulmasta.

1. Pidä ruuvityyppien määrä minimissä

Harvaa tuotetta on mahdollista kasata käyttäen vain yhdenlaista ja yhdenkokoista ruuvia, ja onpa sellaisiakin tuotteita joissa on kymmeniä erilaisia ruuveja.

Mutta jos valmistusprosessin haluaa pitää mahdollisimman kevyenä ja edullisena ruuvausautomaation näkökulmasta, ruuvityyppien määrä on syytä harmonisoida. Toisin sanottuna vähemmän keskenään erilaisia ruuveja yhteen tuotteeseen, jos se vaan on mahdollista.

2. Suunnittele niin, että ruuvit ovat saavutettavissa

Kun ruuvit ovat saavutettavissa helpoilla ja yksinkertaisilla liikkeillä, automaatioratkaisu on kaikkein kustannustehokkain. Periaatteessa ruuvausautomaation avulla voidaan ruuvata ihan missä tahansa kohtaa tuotetta sijaitsevia ruuveja, mutta vakiosta poikkeavat ratkaisut saattavat tulla todella kalliiksi.

Parhaat tehot saavutetaan, kun ruuvien ympärillä on riittävästi tilaa, ne eivät sijaitse keskenään aivan eri tasoilla eivätkä myöskään liian syvällä rungossa tai muiden komponenttien takana.

Olemme olleet mukana toteuttamassa täysautomaatioratkaisua, jossa ruuvaaminen tapahtuu pienen reiän läpi 150 millimetriä syvän kotelon pohjalle, mikä ei olisi edes mahdollista käsikäyttöisellä syöttölaitteella ruuvaten. Vastaavat tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, ja jos tavoitteena on tehokas valmistusprosessi, on parempi että ruuveihin on helppo päästä käsiksi.

Lue lisää ohjelmoitavista ruuvinvääntimistä »

Lataa opas ruuvausteknologian monista mahdollisuuksista

3. Katso, ettei tuotetta tarvitse turhaan käännellä

Optimaalinen tilanne kokoonpanolinjalla on, että ruuvit päästään ruuvaamaan samasta suunnasta keskenään, ja mieluusti vieläpä ylhäältä alaspäin. Se on ruuvauslaitteen operaattorille kaikkein helpointa, minkä lisäksi tuotteen käänteleminen tai vastaavasti työntekijän aseman vaihtaminen lisäävät taas kerran aikaa ja kustannuksia.

Aivan kaikkien ruuvien ruuvaaminen samasta suunnasta on harvinaista, mutta mitä yksinkertaisempi valmistusprosessi on tässäkin suhteessa, sitä suurempia säästöjä on mahdollista saavuttaa.

On joka tapauksessa aina parempi vaihtoehto suunnitella tuote alusta asti niin, että kokoonpanoprosessissa ei ole liikaa erilaisia ruuvausvaiheita. Jos tuotetta ja kokoonpanolinjaa joutuu muuttamaan jälkeenpäin, kustannukset kasvavat.

 


 

Neuvomme asiakkaitamme aina mieluusti ruuvausautomaation suunnittelussa ja laadukkaissa ruuvausautomaation ratkaisuissa. Kysy lisää numerosta 010 778 1400 tai sähköpostilla info@pneumacon.fi.

Lue lisää ruuvausautomaation ratkaisuista »

Ota yhteyttä, niin suunnitellaan sinun kokoonpanolinjastoosi sopiva ruuvausautomaation ratkaisu!