Yhtenä maailman johtavista ruuvausteknologiatoimittajista tunnetun Depragin valikoimassa on ruuvinvääntimiä enemmän kuin monen pakissa erilaisia ruuveja. Tässä blogijutussa annamme vinkkejä vääntimen valintaan ja esittelemme Depragin ruuvinväänninvalikoimaa.
Mitä ruuvinvääntimen valinnassa kannattaa huomioida?
Omaan työhön sopivimman ruuvinvääntimen valinnassa voi edetä seuraavien kysymyksien kautta.
1. Käytetäänkö väännintä käsin vai osana automaatiota? Jos ruuvausmäärät jäävät suhteellisen pieniksi, on käsikäyttöinen ruuvinväännin yleensä järkevin ratkaisu.
2. Halutaanko paineilmalla vai sähköllä toimiva laite? Paineilma on yksinkertaisempi ratkaisu, mutta digitaaliset sähkökäyttöiset laitteet ovat helpommin ohjelmoitavissa uudelleen, jos parametreja on tarpeen muuttaa. Sähköisissä ohjelmoitavissa laitteissa on lisäksi mahdollisuus kerätä ruuvaustapahtuman data talteen.
3. Mikä malli on sopivin: suora-, pistooli- vai kulmamalli? Suoramallinen ruuvinväännin on paras pystysuunnassa tapahtuvaan ruuvaukseen, kun taas pistoolimalli sopii vaakasuuntaiseen työskentelyyn. Kulmamalli toimii parhaiten silloin, kun työskentelytilaa on vähän tai tarvitaan erittäin suurta vääntömomenttia.
4. Mitä muita ominaisuuksia ruuvausprosessi vaatii vääntimeltä? Mitä vaatimuksia on esimerkiksi tarkkuuden ja nopeuden suhteen?
Paineilmakäyttöinen ruuvinväännin on varma työkalu
Jos paineilmaa on saatavilla, paineilmakäyttöinen ruuvinväännin peruskäytössä on varmin valinta. Niitä on Depragilla saatavana kolmea eri mallia: suora, kulmamalli ja pistoolimalli, joista jokaisessa on mahdollisuus valita joko liipaisin- tai talttakäynnistys.
Paineilmakäyttöisten ruuvinvääntimien etu on hiljainen käyntiääni. Kytkimen toistotarkkuus on erittäin hyvä (± 3 %), ja kiristysmomentti pysyy säädetyssä arvossa käytön laadusta, paineilman paineen vaihtelusta tai ruuviliitoksesta huolimatta. Paineilmakäyttöisiä vääntimiä on saatavana myös ESD-versioina, jotka täyttävät EN 100015 -normin vaatimukset.
Depragin paineilmakäyttöisissä ruuvinvääntimissä on runsaasti valinnanvaraa tehtävän työn vaatimusten mukaan. NANOMAT-vääntimet sopivat mikrokokoisten töiden suorittamiseen, kuten lääketieteelliseen teknologiaan tai elektroniikkaan, MICROMAT- ja MINIMAT-vääntimet lähes kaikkeen ruuvaustyöhön ja SENSOMAT-vääntimet esimerkiksi puu- ja metalliteollisuuteen.
Sähköinen ruuvinväännin toimii missä vain
Kohteissa, joissa paineilmaa ei ole saatavilla tai sitä ei haluta käyttää, ovat mekaanisella kytkimellä varustetut sähkökäyttöiset ruuvinvääntimet hyvä vaihtoehto. Ne kattavat momenttialueen 0,04–8,8 Nm. Vääntimiä on saatavana sekä liipaisin- että kärkikäynnisteisinä.
Ohjelmoitavat sähköiset EC-vääntimet puolestaan mahdollistavat muun muassa kierrosnopeuden, momenttiarvon ja astemäärän nopean muuttamisen jopa kesken tuotteen kasauksen. Ergonomisten, suoralla kädensijalla varustettujen vääntimien vakio-ominaisuuksiin kuuluvat sekä liipaisin- että talttakäynnistys. Monipuolisten momentintarkkailumahdollisuuksien ansiosta vaativien liitosten kiristys tapahtuu luotettavasti. Vääntimiä on saatavana kolmea eri kokoa. Kiristysmomentit ovat välillä 0,01–18,0 Nm.
Depragin valikoimaan kuuluvat ohjelmoitavat sähkökäyttöiset ruuvinvääntimet NANOMAT-EC, MICROMAT-EC ja MINIMAT-EC täyttävät korkeimmatkin laatuvaatimukset. Niissä ruuvausprosessi voidaan ohjelmoida vapaasti vääntömomentin, nopeuden, astemäärän ja pyörimissuunnan osalta.
» Tutustu Depragin sähköisiin ruuvinvääntimiin
Muista myös ruuvauksen automatisointimahdollisuus
Kun tuotannossa työskennellään suurten volyymien kanssa, ruuvaus on usein järkevää automatisoida. Myös siihen Depragilta löytyvät monipuoliset tuoteratkaisut ruuvinvääntimistä ruuvinsyöttöautomaatteihin ja ruuvausyksiköihin. Ruuvausautomaatio on erinomainen tapa tehostaa tuotantoa esimerkiksi elektroniikan, kone- ja autoteollisuuden, lääketieteellisen teknologian ja elintarviketeollisuuden aloilla.
Lue lisää blogista Miksi ruuvaus kannattaa automatisoida – 5 painavaa syytä.
Kysy meiltä lisää!
Autamme mielellämme ruuvinvääntimien ja ruuvaukseen liittyvien ratkaisujen valinnassa. Soita meille numeroon 010 778 1400 tai laita sähköpostia osoitteeseen info@pneumacon.fi.
Tutustu myös muihin ruuvausaiheisiin sisältöihin:
Opas: Ruuvausteknologian monet mahdollisuudet
Ruuvausteknologia työn ergonomian parantajana
Tehosta tuotantoasi räätälöidyllä ruuvausratkaisulla