Haku

Miten valitset oikeanlaisen porakoneen tai kierteityskoneen?

Depragin paineilmalla toimivien porakoneiden ja kierteityskoneiden valikoimasta parhaiten omaan tarpeeseen sopiva kone löytyy miettimällä käyttötarkoitusta sekä työskentelyasentoa: mitä käyttökohde vaatii koneelta ja minkä mallisella koneella työ onnistuu tekijältään helpoimmin.

Työskentelyasento poraamisessa tai kierteityksessä

Ergonomisuus on Depragin pora- ja kierteityskoneiden suunnittelussa yksi tärkeistä lähtökohdista, ja jotta se toteutuu myös käytännössä, on osattava valita oikeanlainen malli kuhunkin käyttöön. Jokaisella porakone- ja kierteityskonemallilla on oma optimaalinen työskentelykulmansa, jossa sen edut pääsevät oikeuksiinsa. Paineilmakäyttöiset porakoneet ovat yleisesti ottaen melko kevyitä, joten niiden kannattelu sinänsä ei vaadi suurta ponnistelua, mutta epäergonominen staattinen asento voi pidemmän päälle rasittaa paljonkin.

Tavallisimmin käytetty porakonemalli on pistoolimallinen. Kaikki Depragin pistoolikahvalla varustetut porakoneet ovat liipaisimella käynnistyviä. Paras työskentelyasento tälle mallille on vaakasuuntainen, ja silloin ote koneesta on käyttäjälle mahdollisimman vähän kuormitusta aiheuttava.

Suoramallinen porakone sopii käytettäväksi erityisesti tilanteissa, joissa työskentelyn on tapahduttava pystysuorassa. Malli pääsee oikeuksiinsa myös ahtaissa paikoissa, joissa koneen käyttötila on rajoitettu.

Kulmaporakone kannattaa valita silloin, kun porattava kohde on alhaalla päin ja poranterältä vaaditaan pystyasentoa. Kulmaporakonemalleja on erikokoisia, ja pienimmät niistä sopivat ahtaisiinkin tiloihin. Jos käytettävissä oleva tila on ratkaiseva, kannattaa myös valita mieluummin kiristysistukalla varustettu malli, sillä ne mahtuvat huomattavasti matalampaan tilaan kuin poraistukalla varustetut mallit.

Kierteityskoneita Deprag valmistaa pistooli- ja suoramallisina, ja mallin valintaan pätevät samat säännöt kuin porakoneissakin.

Porakoneen tai kierteityskoneen käyttökohde

Depragin pora- ja kierteityskoneet on tehty raskaan teollisuuden vaativaan käyttöön. Niitä käytetään paljon muun muassa koneteollisuudessa, ilmailu- ja autoteollisuudessa sekä laivanrakennuksessa, joissa kaikissa työkaluilta edellytetään kestävyyttä, tehoa ja työskentelyn helppoutta. Käytännössä kaikki Depragin pora- ja kierteityskoneet sopivat teräkselle, puulle, muoville ja metalleille. Oikeanlaisen koneen valinnassa ratkaisevaa on työstettävän materiaalin kovuus ja paksuus, jotta laitteen teho ja kierrosluku ovat niihin nähden sopivalla tasolla.

Joskus parhaiten omaan käyttötarkoitukseen sopivan koneen löytäminen vaatii myös kokeilua ja useamman mallin testaamista. Näin toimimme esimerkiksi asiakkaamme Sandvik Mining and Construction Oy:n kanssa, kun toimitimme heidän käyttöönsä valikoiman paineilmakäyttöisiä työkaluja. Oikeissa olosuhteissa testaamisen kautta löydettiin sopivat koneet ja oikeat kierrosluvut tehokkaaseen työntekoon. Koko referenssin Sandvikista voit lukea täältä.

Autamme mielellämme teitäkin valitsemaan käyttöönne parhaat mahdolliset työkalut Depragin valikoimasta. Soita vain meille numeroon 010 778 1400 ja kerro, mitä tarvitsette.

V-RAD SELECT täydentää sähköisten momenttivääntimien valikoimaa

RADin odotettu uutuus, sähkökäyttöinen V-RAD SELECT -väänninsarja on nyt saatavilla. Tuotekehitys on tehnyt taas hyvää työtä: vääntimien näppärä koko, selkeä näyttö ja helpot säätömahdollisuudet tekevät työskentelystä vaivatonta ja tehokasta.

Markkinoiden pienin sähköinen momenttiväännin

V-RAD SELECT -sarjan momenttivääntimet pitävät sähköisten vääntimien osalta markkinoiden kärkipaikkaa niin keveyden kuin lyhyydenkin suhteen. Sarjan kolmesta vääntimestä kevyin, V-RAD SELECT 1400, painaa vain 4 kg ja on pituudeltaan 28 cm. Toiseksi kevyin, V-RAD SELECT 2000, on pituudeltaan täsmälleen samankokoinen, mutta 300 g painavampi.

Sarjan suurinkin, 4000 Nm:n vääntömomenttiin yltävä V-RAD SELECT 4000, painaa vain 6,2 kg. Pituutta vääntimellä on 31 cm, eli ei juurikaan enempää kuin sarjan kahdella pienemmällä yksilöllä.

Näillä mitoilla varustetuilla vääntimillä onnistuvat huolto- ja rakennustyöt ahtaammissakin paikoissa. Myös työn laatuun ja tarkkuuteen on helpompi kiinnittää huomiota, kun kaikki energia ei kulu painavan laitteen kannattelemiseen.

Pienestä koosta huolimatta tehoa ja kestävyyttä löytyy

V-RAD SELECT -sarjassa kompaktiin kokoon on saatu mahtumaan kaikki uuden sukupolven momenttivääntimen tärkeimmät ominaisuudet: teho, tarkkuus ja helppokäyttöisyys, turvallisuusvaatimuksia unohtamatta.

V-RAD SELECT -sarjan malleissa lopussa oleva luku kertoo vääntimen maksimivääntömomentin. Sarjassa liikutaan momenttialueella 140–4 000 Nm.

Väännön lisäksi malleissa on panostettu tehokkuuteen erittäin vahvan sähkömoottorin ja kestävän DX-mallin vaihteiston muodossa. Vääntimet on myös suunniteltu niin, että niiden huollossa selvitään mahdollisimman pienillä kustannuksilla.

Vääntö kohdalleen SELECT-näytöllä

Yksi tärkeimmistä V-RAD SELECT -sarjan vääntimien käyttöä helpottavista ominaisuuksista on selkeä led-näyttö, jolta näkee yhdellä vilkaisulla säädetyn momentin. Vääntömomentin säätö tapahtuu plus- ja miinusnäppäimiä painamalla 10 Nm:n tarkkuudella joko ylös- tai alaspäin.

Samojen näppäinten avulla säädetään myös vääntimen asetuksia, kuten näytön kirkkautta.

Katso RADin tekemä video V-RAD SELECTistä ja sen kätevistä ominaisuuksista täältä ».

Niin kuin sarjan vääntimetkin, myös niiden hinnat ovat kompaktit ja kilpailukykyiset. Esimerkiksi RADin sähkökäyttöiseen MV-RAD-sarjaan verrattuna hinnat ovat jonkin verran matalammat.

Kerromme mielellämme lisää ja tulemme vaikka paikan päälle yritykseesi esittelemään V-RAD SELECT -malleja tarkemmin. Soita meille numeroon 010 778 1400, niin sovitaan aika!

» Lue lisää V-RAD SELECTin tuotesivulta

CEJNin korkeapainehydrauliikkatuotteiden kovimmat ominaisuudet

CEJN on korkeapainehydrauliikkatuotteiden edelläkävijä, joka panostaa erittäin paljon tuotteidensa laatuun ja turvallisuuteen. Pitkäjänteisen tuotekehityksen myötä pikaliittimiin ja letkuihin on saatu monia ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka nostavat korkeapainehydrauliikkajärjestelmien toimivuuden aivan uudelle tasolle.

Nopea ja pitävä turvalukitus

Liittimet tulee aina lukita, jotta ne pysyvät varmasti kiinni. CEJNin uuden sukupolven pikaliittimissä vakiona oleva turvalukitus on näppärä tapa estää liittimen tahaton aukeaminen. Kierrettäviin lukituksiin verrattuna uudentyyppinen lukitus on nopea käyttää, mutta silti ehdottoman turvallinen. Liittimissä on tasainen lukitusrengas, jota tarvitsee vain kääntää, niin liitin lukittuu luotettavasti paikoilleen. Liittimen asentaminen onnistuu helposti yhdelläkin kädellä.

Pettämätön tiivistys

Yksi korkeapainehydrauliikkajärjestelmän kriittisimmistä kohdista on liitäntä letkun pään ja liittimen välissä. CEJN vastasi tähän jo 1980-luvulla CMS-teknologiallaan (CEJN Metal Seal), jonka ansiosta pikaliittimet kestävät luotettavasti äärimmäisen korkeita paineita.

Matalammissa paineissa käytettyihin kumi-metallitiivisteisiin verrattuna CMS-liittimien etu on tiivistettävän alueen pienempi halkaisija, joka saadaan aikaan CEJNin kehittämällä metallisella tiivistyskartiolla. Tämän myötä liitokseen kohdistuva voima on pienempi ja vuotoriski vähenee huomattavasti. CMS-metallitiivisteadapterin avulla liitos voidaan irrottaa ja kiinnittää useita kertoja sen pysyessä edelleen yhtä turvallisena.

Kunnollisen kiinnityksen varmistus

Jos liitin ei ole kunnolla paikallaan, vaarana on korkean paineen aiheuttama liittimen irtoaminen. CEJNin Alert Ring System on kehitetty varmistamaan pikaliittimien turvallinen kiinnitys. Ominaisuus on ollut käytössä CEJNin pikaliittimissä jo vuodesta 2014.

Liitintä kiertää punainen rengas, jonka avulla liitintä asennettaessa nähdään selkeästi, milloin liitin on turvallisesti paikallaan. Punaisen renkaan tulee jäädä täysin piiloon, kun liitos on kunnolla kiinni. Näinkin yksinkertainen asia helpottaa todella paljon pikaliittimien kiinnittämistä turvallisesti, eikä liitoksen pitävyys jää arvailujen varaan.

Letkujen käyttöiän seuranta

Korkeapainehydrauliikkajärjestelmissä letkut joutuvat kovalle rasitukselle, ja siksi niiden iästä sekä kunnosta on pysyttävä hyvin ajan tasalla. Letkujen rikkoutuessa ollaan tekemisissä hengenvaarallisten tilanteiden kanssa, joten riskien minimointi on erittäin tärkeää. CEJNin ratkaisu tähän on letkujen käyttöiän seuranta, CEJN Identification System (CIS).

CIS-järjestelmä perustuu langattomaan lähiviestintäteknologiaan. Jokainen CEJNin letkuasennelma on varustettu mikrosirulla ja yksilöllisellä merkinnällä, joka on jäljitettävissä lähiluvun avulla mobiili- tai tietokonesovelluksella. Näin tarkasteltavissa ovat letkun tekniset tiedot ja koko päivityshistoria, kuten letkun käyttöönottoaika, aiemmat testausajankohdat, suositeltava uudelleentestausaika sekä tieto siitä, milloin on aika poistaa letku käytöstä.

Turvallisuus ei ole ainoa laadukkaiden tuotteiden tuoma hyöty

Kaikkien edellä mainittujen ominaisuuksien tärkeimpänä tavoitteena CEJNillä on korkeapainehydrauliikkajärjestelmän turvallisuuden lisääminen. Turvallisuus kulkee kuitenkin usein käsi kädessä helppokäyttöisyyden kanssa. Kun pikaliittimien ja letkujen tuotekehityksessä pyritään turvallisuuden lisäämiseen, helppous on myös huomioitava. Mitä näppärämmin liittimien ja letkujen asentaminen ja niiden kunnon seuraaminen käytännön arjessa onnistuvat, sitä todennäköisemmin ne maltetaan tehdä oikein ja turvallisesti.

Helppokäyttöisyydestä seuraa samalla muitakin hyötyjä: työ nopeutuu ja ylimääräinen, aikaa vievä varmistelu jää pois. Korkealaatuisten tuotteiden ja pitävien liitosten ansiosta puolestaan vältytään vuodoilta ja onnettomuuksilta, jotka voivat häiritä tuotantoa ja vahingoittaa työntekijöitä aiheuttaen helposti suuriakin kulueriä.

Kysy meiltä lisää aiheesta! Yhteystietomme löydät täältä.

Korkeapainehydrauliikassa ei pidä tehdä kompromisseja turvallisuuden suhteen

Kun työskennellään korkean paineen kanssa, joka voi onnettomuustilanteessa leikata raajan irti, turvallisuuden on ehdottomasti oltava kunnossa. CEJNin tuotekehityksessä turvallisuus on erittäin keskeisessä osassa.

Katso simuloitu video korkeapainehydrauliikan vaaratilanteista

Korkeapainehydrauliikan kanssa ei ole leikkimistä, sen verran pahaa jälkeä huonolaatuiset ja epäluotettavat tuotteet voivat aiheuttaa. CEJNin julkaisemalla videolla on demonstroitu mahdollisia vaaratilanteita korkeapainehydrauliikkaa käytettäessä.

Aluksi näytetään, millaista vahinkoa liittimen hajoaminen saa aikaan. Toisessa simulaatiossa kuvataan rikkinäisen letkun aikaansaamaa vahinkoa työntekijälle.

Katso video täältä: https://www.youtube.com/watch?v=0TH0I4vjeis

Valmistajan testaamat korkeapainehydrauliikkatuotteet ovat luotettavia käytössä

Korkeapainehydrauliikassa korkealaatuisten tuotteiden käyttämistä ei voi liikaa painottaa. Letkujen ja liittimien läpi kulkee paine, joka saa irti päästessään vakavaa vahinkoa aikaan, joten osien kestävyydestä ja toimivuudesta on pystyttävä olemaan sataprosenttisen varma.

Korkeapainehydrauliikan pikaliittimien uranuurtaja CEJN panostaa tuotteissaan äärimmäiseen turvallisuuteen. Kaikki CEJNin tuotteet ovat tiukan testausprosessin läpi käyneitä ja hyväksyttyjä, joten niiden käyttäjä voi tehdä työtään luottavaisin mielin.

On tärkeää muistaa, että aitoja CEJN-tuotteita ei saa yhdistellä kopioiden kanssa. CEJN ei voi taata tuotteidensa turvallisuutta muiden valmistajien tuotteiden kanssa yhdessä käytettäessä.

Kannattaa myös huomioida se, että liittimien pitävyyttä on mahdotonta arvioida silmämääräisesti. Vaikka liitin näyttäisi päällepäin istuvan hyvin, se ei välttämättä ole vaativassa käytössä riittävän kestävä ja turvallinen. Siksi on ratkaisevan tärkeää, että valmistaja pystyy takaamaan tuotteidensa toimivuuden. CEJNin testatut ja korkealaatuiset tuotteet ovat tämän suhteen varma valinta.

Työnantaja on vastuussa työntekijöiden turvallisuudesta

Jos katsoit jo CEJNin videon, voit päätellä, miten ihmiselle käy, kun vahingoittunut tai viallinen korkeapainehydrauliikkaletku hajoaa vieressä. Työntekijään osuessaan pistemäinen, terävä öljysuihku leikkaa kudoksia kuin vesileikkuri.

Jokainen pienempikin työtapaturma on riski sekä työntekijän terveydelle että työnantajan liiketoiminnalle. Ennaltaehkäisy on aina kannattavampaa kuin vahinkojen korjaaminen.

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Aloitetaan vaikka korkeapainehydrauliikan tuotteiden päivittämisellä – soita meille numeroon 010 778 1400.

Näin valitset oikeanlaisen momenttivääntimen

RADin momenttivääntimien valikoimassa on todella runsaasti valinnanvaraa. Millä perusteella omaan käyttöön sopiva väännin sitten pitäisi valita? Lue pidemmälle, niin kerromme lisää.

Mikä on tarvittava vääntömomentti?

Ensimmäisenä kannattaa selvittää, kuinka suurta vääntömomenttia momenttivääntimellä tehtävään työhön tarvitaan. Kaikissa RADin vääntimissä momenttia voidaan säätää kunkin mallin kohdalla ilmoitetun momenttialueen sisällä, joten valinnassa kannattaa huomioida sekä minimi- että maksimivääntömomentti.

Mitä enemmän laitteessa on vääntöä, sitä raskaampia hommia sillä pystytään hoitamaan, mutta sitä enemmän se myös painaa. Siksi momenttiväännintä ei ole järkevää ylimitoittaa työhön nähden. Toisaalta taas alimitoitetulla vääntimellä työskenneltäessä työstä ei tule mitään tai vähintäänkin työn laatu kärsii.

Mikä väännintyyppi sopii tarpeeseesi?

RAD valmistaa momenttivääntimiä akkukäyttöisinä, paineilmakäyttöisinä ja sähkökäyttöisinä. Lisäksi RADilla on sähköllä toimivia elektronisia momenttivääntimiä, jotka hyödyntävät servomoottoriteknologiaa. Väännintyypin valintaan vaikuttaa luonnollisesti se, millaisia energianlähteitä työkohteessa on käytettävissä.

RADin paineilmakäyttöisten momenttivääntimien vääntömomentti vaihtelee hyvin laajasti pienistä momenteista jopa 15 000:een newtonmetriin asti. Paineilmakäyttöiset momenttivääntimet sopivat erinomaisesti vaativiin tarpeisiin, ja vääntövoimaansa nähden niiden paino on saatu pidettyä hyvin kohtuullisena.

Paineilmaväännin momenttiväännin

Kun paineilmaa ei ole saatavilla ja tai sitä ei haluta käyttää, RADin akkukäyttöinen momenttiväännin on järkevä valinta. Niissä vääntömomentit yltävät 7 000:een newtonmetriin. Akkukäyttöinen väännin sopii väännintyypeistä parhaiten liikkuvaan työhön, ja RADin akkuvääntimien mukana tuleva kätevä säilytyssalkku helpottaa laitteen mukana kuljettamista.

B-RAD momenttiväännin kuljetussalkku salkku

Sähkökäyttöisillä momenttivääntimillä päästään akkuvääntimiä suurempaan vääntömomenttiin, 11 000 newtonmetriin. Jos sähköä on saatavilla ja työskentely ei vaadi liikkumista paikasta toiseen, sähkökäyttöinen momenttiväännin on tehokas ja luotettava valinta. Sähköisten vääntimien etu on myös vääntömomentin erittäin tarkka säätö, jopa 1 newtonmetrin tarkkuudella, ja muidenkin parametrien ohjelmointimahdollisuus yksilöllisesti käyttäjän tarpeiden mukaan.

Digitaalinen sähkökäyttöinen väännin

Erityistä tarkkuutta ja tehokkuutta vaativiin töihin sähköiset servovääntimet ovat oikea väännintyyppi. Vahvaa vääntöä löytyy – samat 15 000 Nm kuin paineilmakäyttöisistäkin momenttivääntimistä – mutta lisäksi etuina ovat pulttausaikaa lyhentävä servomoottoriteknologia sekä erittäin hyvät tiedonkeruu- ja hallintaominaisuudet.

Servoväännin setti

Tutustu myös blogiimme RAD-momenttivääntimillä tehoa ja turvallisuutta työntekoon »

Soita meille ja kysy lisää!

Jos oikeanlaisen momenttivääntimen valinta mietityttää, meiltä voi aina kysyä apua. Tunnemme RADin valikoiman vääntimet ja perehtymällä sinun tarpeisiisi osaamme suositella sopivimpia vaihtoehtoja käyttötarkoitukseesi. Kysy meiltä lisää numerosta 010 778 1400.

RAD-momenttivääntimillä tehoa ja turvallisuutta työntekoon

Erilaisissa töissä momenttivääntimiltä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia. Joskus tärkeintä on tarkkuus, joskus suuri vääntömomentti tai ohjelmoitavuus. RADin valikoimasta löytyy kaikkiin vaatimuksiin varmasti sopiva väännin.

Ei vain vääntöä, vaan myös käytettävyyttä

RAD on kanadalainen tuotemerkki, joka tunnetaan nykyään jokaisella mantereella – erityisesti vahvoja ja nykyaikaisia työkaluja tarvitsevilla teollisuuden aloilla. RAD valmistaa momenttivääntimiä akkukäyttöisinä, paineilmakäyttöisinä ja sähkökäyttöisinä, joten valinnanvaraa on joka käyttöön.

RADin omilla sivuillakin esille tuleva motto ”Lighter ­– Faster – Stronger” kuvastaa erittäin hyvin koko väänninvalikoimaa. Pitkä ja johdonmukainen kehitystyö on tuottanut tuloksia ja vääntimiin on saatu paketoitua kattavasti monenlaisia työskentelyä parantavia ominaisuuksia.

Yhteistä kaikille RADin momenttivääntimille on käyttäjäystävällisyys, joka näkyy muun muassa työkalujen helppokäyttöisyytenä, selkeinä säätömahdollisuuksina ja työn turvallisuuden sekä lopputuloksen onnistumisen varmistavina ominaisuuksina. Yksi esimerkki näistä ominaisuuksista on vasteen automaattinen vapautus, kun haluttu momentti on saavutettu.

Momenttivääntimen tehokkuus koostuu monesta asiasta

RADin momenttivääntimet on suunniteltu käyttöön, jossa työkaluilta vaaditaan paljon. Se tarkoittaa suorituskykyä, kestävyyttä ja sopivuutta juuri siihen työhön, jota kulloinkin suoritetaan.

Tehokas moottori ja vahva vaihteisto ovat RADin vääntimissä luotettavan toiminnan pohjana, ja mallista riippuen vääntöä laitteissa löytyy jopa 15 000 Nm. Tehokkuudesta huolimatta vääntimet on saatu pidettyä kompaktin kokoisina, joten työkalujen koko tai paino eivät vaikeuta työskentelyä.

RADin paineilmakäyttöisillä momenttivääntimillä esimerkiksi raskaan kaluston huoltotyöt onnistuvat tehokkaasti. Portaattoman säätömahdollisuuden avulla momentti on aina kohdallaan työhön kuin työhön.

Akkukäyttöisissä momenttivääntimissä akun lyhyt kesto saattaa joskus olla työskentelyä hidastava tekijä, mutta RADin akkuvääntimissä akun suorituskyky on todella hyvällä tasolla – esimerkiksi uudistettu B-RAD SELECT BL 1400 -väännin kiristää testien mukaan 196 pulttia yhdellä akun latauksella. Kestävä akku tehostaa työskentelyä yllättävän paljon, kun työkalu on suuremman osan ajasta täydellä teholla käytössä.

Laadukas momenttiväännin on turvallinen

Vääntimen tehokkuus ei sulje pois turvallisuutta, vaan päinvastoin. Laadukkaassa työkalussa kaikki näkökulmat on huomioitu niin, että työskentely on sujuvaa. Työturvallisuus on RADin laitteissa tärkeässä roolissa. Olennainen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on se, että työhön valitaan juuri oikeanlainen työkalu, ja vaihtoehtojen suhteen RADin valikoimassa on mukavasti laajuutta.

Osa turvallista työympäristöä on työntekijöille vahingollisen melun ja työn aiheuttaman rasituksen minimointi. Kaikissa RADin momenttivääntimissä on erittäin alhainen melu- ja tärinätaso, joten niillä on miellyttävää ja turvallista työskennellä.

Omalta osaltaan myös momenttivääntimien helppokäyttöisyys lisää työnteon turvallisuutta. RADin vääntimissä on panostettu vahvasti selkeyteen ja käytettävyyteen. Hyviä esimerkkejä tästä ovat B-RAD SELECT -akkuväänninsarjan uudistukset: isot painikkeet valikossa ja näytön kirkkauden säätö.

Tapaturmien ennaltaehkäisy on erittäin iso osa työturvallisuutta. Kaikkiin RADin akkukäyttöisiin B-RAD SELECT -momenttivääntimiin on valittavissa ”Double Safety trigger”, työkalun yläpuolella oleva lisäpainike, joka on painettava pohjaan samanaikaisesti liipaisimen kanssa työkalun toiminnan käynnistämiseksi. Tämä ominaisuus vähentää huomattavasti riskiä työkalun vahingossa käynnistymiseen.

RADin koko väänninvalikoimaan voit tutustua tarkemmin sivuillamme täällä.

Tarvitsetko apua oikeanlaisen momenttivääntimen valintaan?

Autamme mielellämme sinua tarpeeseesi sopivan momenttivääntimen löytämisessä. Kysy meiltä lisää numerosta 010 778 1400!